Kinkku -ja lohipiirakka
Pyöräytetäänpä piirakkaa !
Erinomaisen hyvää Runebergin päivää ystävät. Viikonloppuna on aikaa pyöräyttää Runebergin torttujen rinnalle myös jotain suolaista. Tässä tulee iki-ihana piirakkaohjeeni joka on ollut reseptikirjassani jo reilut parikymmentä vuotta nimellä " SE MAAILMAN PARAS KINKKUPIIRAKKA ". Todellakin, en tiedä herkullisempaa suolaista piirakkaa kuin tämä. Olen valmistanut tätä piirakkaa kymmeniä kymmeniä kertoja ja se on ollut vakioherkku kerta toisensa jälkeen kaikissa perhejuhliemme tarjoilupöydissä ristiäisistä lakkiaisiin. Runsaan täyte ja juustomäärän ansiosta maku on täyteläinen, mehevä ja ruokaisa. Piirakasta voi valmistaa myös hieman kevyemmän kayttämällä kuohukerman tilalla kevyempää ruokakermaa ja vaihtamalla täytteet kasviksiin. Parsakaali, paprika, sipuli ja purjo ainakin sopivat mainiosti. Täytevariaatioita on lukemattomia, vain oma mielikuvitus on rajana. Kokeile myös sinihomejuustolla ja vaikka pekonilla höystettynä. Aikoinaan valmistin piirakan aina käyttämällä ainoastaan kinkkua ja juustoa mutta sittemmin olen huomannut että piirakka on vieläkin maukkaampi kun täytteeseen lisää myös paprikaa ja purjoa.
Tällä kertaa valmistin myös lohitäytteisen piirakan jonka kanssa tarjoan mätisoosia. Mitä täytteitä sinä käyttäisit ?
Makoisaa viikonloppua !
Piirakan pohja:
( yhden piirakkapohjan ohje )
150 g voita tai margariinia
2,5 dl raastettua juustoa ( emmental-mozzarella )
2,5 dl vehnäjauhoja
3 rkl kermaa
2,5 dl raastettua juustoa ( emmental-mozzarella )
2,5 dl vehnäjauhoja
3 rkl kermaa
1. Nypi jauhot ja huoneenlämpöinen voi
2. Lisää juustoraaste ja kerma
3. Voitele ja korppujauhota uunivuoka ja levitä taikina tasaisesti. Pistele taikinaan haarukalla reikiä.
4. Esipaista pohjaa 10 min uunissa 185 asteessa
5. Lisää täytteet ja munakermaseos ja paista vielä n. 50-60 min. ( riippuen uunista )
2. Lisää juustoraaste ja kerma
3. Voitele ja korppujauhota uunivuoka ja levitä taikina tasaisesti. Pistele taikinaan haarukalla reikiä.
4. Esipaista pohjaa 10 min uunissa 185 asteessa
5. Lisää täytteet ja munakermaseos ja paista vielä n. 50-60 min. ( riippuen uunista )
Kinkkupiirakan täyte:
3 kpl munia
3 dl kermaa
300 g juustoraastetta ( punainen emmental & mozzarella/oltermanniseos )
300 g kinkkupaloja/suikaleita
1,5 dl paprikakuutioita
1 dl purjokuutioita
1-2 tl suolaa
mustapippuria myllystä ( oman maun mukaan )
3 dl kermaa
300 g juustoraastetta ( punainen emmental & mozzarella/oltermanniseos )
300 g kinkkupaloja/suikaleita
1,5 dl paprikakuutioita
1 dl purjokuutioita
1-2 tl suolaa
mustapippuria myllystä ( oman maun mukaan )
Vatkaa munat ja kerma. Voit lisätä seokseen kaikki muut täytteet ja kaataa piirakan päälle tai lisätä piirakan päälle täytteet ja kaataa lopuksi munakermaseos päälle. Kumpikin tapa on ihan yhtä oikea ja hyvä.
Niin kinkku kuin lohipiirakassakin suolan määrän ratkaiseen kuinka suolaista kinkkua, lohta tai juustoa käytät. Itse käytän kinkkupiirakan täytteessä suolaa mutta lohipiirakkaan en lisää suolaa.
Lohipiirakan täyte:
3 kpl munia
3 dl kermaa
300 g juustoraastetta
n. 300 - 350 g lämminsavulohta
tilli ja ruohosipulisilppua
hyppysellinen mustapippuria
( 1tl suolaa )
3 dl kermaa
300 g juustoraastetta
n. 300 - 350 g lämminsavulohta
tilli ja ruohosipulisilppua
hyppysellinen mustapippuria
( 1tl suolaa )
Huom! Useinmiten lohi on itsessään suolaista joten maista kalan suolaisuus ennen suolan lisäämistä.
Mätisoosi:
n.200 - 250 g kirjolohen mätiä
2-3 prk ( 125 g/prk ) smetanaa
2-3 prk ( 125 g/prk ) smetanaa
Sekoita smetana ja mäti varovasti keskenään. Halutessasi voit notkistaa smetanaa pienellä kermatilkalla. Jääkaappikylmänä soosi on paksua ja tönkköä joten ota se huoneenlämpöön 15 min ennen tarjoilua.
Toivottavasti ihastut tähän kestosuosikkiini.
![]() |
Kinkkupiirakan raaka-aineita |
![]() |
Lohipiirakan raaka-aineita |
![]() |
Voitele ja korppujauhota vuoat |
![]() |
Laita uuni 185 asteeseen ja pistele taikinapohjat haarukalla. Esipaista pohjia 10 min. |
![]() |
Lisää täytteet esipaistetuille pohjille. Kaada päälle munakermaseos ja lisää piirakan päälle hieman mustapippuria myllystä. |
![]() |
Paista 185 asteessa noin 50 - 60 min. |
![]() |
Valmis kinkkupiirakka |
![]() |
Valmis lohipiirakka |
![]() |
Tarjoa kinkkupiirakka sellaisenaan tai raikkaan salaatin kanssa. |
![]() |
Tarjoa lohipiirakka sellaisenaan tai mätisoosin kera. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti