Kananmunatäytteinen
Lihamureke
4 - 6 hlölle
Perinteisesti olen täyttänyt lihamurekkeen keitetyillä kananmunilla mutta tällä kertaa päätin kokeilla täytteenä munakokkelia joka osottautui kokeilemisen arvoiseksi. Koska munakokkeli on mehukkaampaa kuin keitetyt kananmunat, oli lihamurekekin tällä kertaa maukkaampi. Lihamureke maistuu aina, täytettynä tai ilman. Täytevariaatioitakin on lukuisia, hyviä täytteitä ovat myös sienet ja sekavihannekset. Lihamurekkeen kanssa sopii perunamuussi tai keitetyt perunat sekä pippuri, -ruskea tai -kermakastikkeet, tosin kastike ei ole välttämätön. Jos et halua täyttää mureketta, kokeile sitä hyvän konjakkisinapin kanssa.
Täyte / munakokkeli :
Aloita tästä
Riko 4 kananmunaa kulhoon ja vatkaa kevyesti haarukalla.
Sulata voi tai margariini pannulla ja kaada munat pannulle. Sekoita puulastalla n.2 min tai kunnes munakokkeli on kiinteää mutta rakenne vielä mehukas.
Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria.
Pyöräytä munakokkeli kelmussa rullalle ja jätä odottamaan murekkeen täyttöä.
Lihamureke
Ohje:
n. 800 g jauhelihaa ( sika-nauta )
1 iso sipuli
2 kananmunaa
2 rkl perunajauhoja
1,5 dl ruokakermaa
suolaa
mustapippuria myllystä ( paprikajauhetta, valkopippuria )
1. Kuori sipuli ja kuullota se pannulla pehmeäksi ja kuultavaksi.
2. Sekoita kulhossa jauheliha, kuullotettu sipulisilppu, riko joukkoon kananmunat. Lisää vielä perunajauhot ja ruokakerma sekä mausteet. Sekoita kaikki aineet taikinaksi.
Vinkki ! Testaa taikinan maku käyttämällä pientä nokaretta mikrossa. Ulkonäkö ei ole niin houkutteleva mutta tämä on helppo tapa selvittää suolaisuus ym. Lisää tarvittaessa mausteita.
3. Voitele murekevuoka ja täytä vuoka puoleen väliin taikinalla. Muotoile keskelle paikka munakokkelille, poista munakokkeli kelmusta ja täytä mureke. Lisää päälle loppu jauhelihataikina.
4. Paista uunissa 180 asteessa 40 minuuttia.
Pippurikermakastike:
1. Kuori 2 salottisipulia ja pilko pieneksi silpuksi. Lisää kattilaan öljy/voi ja kuullota sipuli pehmeäksi. Lisää joukkoon mustapippuria myllystä.
2. Lisää kattilaan 2 dl vettä ja 2 dl ruokakermaa sekä 1 kpl Knorrin fond " du chef" tumma naudanlihafondi. Voit lisätä joukkoon myös muutaman tipan soijakastiketta ja/tai worchester-kastiketta. ( Tarkista suola, liemikuutio tuo paljon makua )
3. Suurusta kastike ( 1-2 rkl ) tummalla Maizena-suurusteella. Vispaa kevyesti ja anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä muutama minuutti. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mustapippuria.
Yhtä hyvin voit käyttää valmista kastiketta. Kaupan hyllyiltä löytyy useita helppoja ja nopeita vaihtoehtoja, esim. Knorrin 3 pippurin kastike, ruskea sipulikastike tai kermakastike. Niitä on myös helppo muunnella oman maun mukaiseksi.
![]() |
Kuullota pieneksi pilkottu sipuli pehmeäksi ja lisää se muiden aineiden kanssa jauhelihataikinaan |
![]() |
Voitele vuoka/vuoat ja valmista munakokkeli ohjeen mukaan |
![]() |
Pyöräytä munakokkeli rullalle kelmuun |
![]() |
Muotoile taikinaan paikka munakokkelitäytteelle |
![]() |
Lisää täyte murekkeen keskelle ja peitä lopulla taikinalla |
![]() |
Paista uunissa 180 asteessa 40 minuuttia ( Huom! Itse käytin jauhelihaa 2 x ohjeen määrän ) |
![]() |
Tarjoa lihamureke perunamuussin tai keitettyjen perunoiden kanssa sekä pippurikermakastikkeen kanssa. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti