Broilerbiryani
Biryani on intialainen juhlaruoka, jossa kerroksittain aseteltu liha tai kala sekä sahramilla maustettu riisi kypsennetään hitaasti uunissa. Tämä minun versioni ei ole aidoin biryani-resepti vaan mukautettu siten että sen voi valmistaa myös ihan arkiruoaksi "suomalaisittain" mutta inspiraation lähteenä on kuitenkin biryanin raaka-aineita ja ne tuovat ruokaan upeita makuja. Merkittävimpinä juhlapäivinä biryani koristellaan Intiassa varkilla eli hyvin ohuilla kulta-tai hopeafoliopalasilla, jotka myös syödään. Biryanin seuraksi voit tarjota raitakastiketta ja lassijuomaa.
Ohje:
2 -3 annosta
n. 500 g / 1 rasia Kariniemen broilerin paistileike tai luuttomia jalkapaloja
öljy/voita paistamiseen
1,5 dl rasvatonta maustamatonta jogurttia
4 dl vettä
1 tl suolaa
2,5 dl basmatiriisiä
2-3 rkl rusinoita ( oman maun mukaan )
4 kovaksi keitettyä kananmunaa ( lohkoina )
MAUSTETAHNA:
1 sipuli pilkottuna
4 valkosipulin kynttä
silputtua kevätsipulia ( n.1 dl tai oman maun mukaan )
n. 2-3 cm tuoretta inkivääriä hienona raasteena / tai 3-4 tl inkivääritahnaa
1 tuore vihreä/punainen chilipippuri pilkottuna ( oman maun mukaan )
1 norm.kokoinen punainen paprika kuutioina
1 rkl curryjauhetta
3 tl punainen cyrrytahnaa
1 tl jeeraa ( juustokuminaa )
puoli ruukullista tuoretta korianterisilppua
1. Valmista ensin maustetahna sekoittamalla kaikki maustetahna-ainekset keskenään tehosekoittimessa. Maista tahnaa ja tarkista mausteet mielesi mukaiseksi. ( chili / inkivääri / curry )
2. Paista broilerinpaloja voi-öljyseoksessa kannellisessa teflonpannussa kunnes broileri on hieman ruskistunut. Lisää joukkoon maustetahna ja ja jatka paistamista n. 1 min. Lisää joukkoon jogurtti, 1 dl vettä ja suola.
Hauduta kannen alla 15 minuuttia.
3. Broilerin hautuessa keitä riisi puolikypsäksi 3 dl:ssa vettä noin 8 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riisiin.
4. Lisää rusinat ja keitetty riisi broilerkastikkeen päälle. Älä sekoita. Hauduta kannen alla 10 minuuttia. Ota pois liedeltä ja anna vetäytyä 5 minuuttia.
5. Sekoita broilerkastike ja riisi keskenään. Tarjoa höyryävän kuumana kananmunalohkojen kanssa ja koristele tuoreilla korianterin- tai persiljanoksilla.
Olen valmistanut biryania kahdella tavalla, sekoittamalla riisit kastikkeeseen tai tarjoamalla riisin ja kastikkeen erikseen. Halutessasi voit tarjota biryanin kanssa raitaa, intialaista pehmeää jogurttipohjaista kastiketta. Se sopii erityisen hyvin tulisten ruokien seuralaiseksi.
RAITAKASTIKE
1 kurkku
2 dl rasvatonta maustamatonta jogurttia
2 rkl tuoretta minttua silputtuna
1 rkl tuorretta korianteria tai persiljaa silputtuna
0,25 tl jauhettua jeeraa ( juustokuminaa )
1. Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi ja valuta raastetta hetken aikaa siivilässä.
Voit painella sitä hieman lusikalla jotta kastikkeesta ei tule liian vetistä.
2. Sekoita kaikki aineet keskenään ja tarjoile viileänä.
Jos haluat tehdä kastikkeen hyvissä ajoin ennen ruokailua, lisää kurkkuraaste kastikkeeseen vasta juuri ennen tarjoilua.
![]() |
Broilerbiryanin raaka-aineita |
![]() |
Valmis maustetahna |
![]() |
Broilerbiryani jossa riisi ja kastike on sekoitettu keskenään. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti