tiistai 17. toukokuuta 2016

Vesi kielellä - ei kesää ilman Britaa !

Iki-ihana
Britakakku

Minulle ei tule kesää ilman Britakakkua. Se on ehdoton ykkösherkku kesän kahvi -ja juhlapöydässä. Suussa sulava ja niin kesän makuinen. Toisinaan teen Britan mansikoista, toisinaan vadelmista, joskus vain raparperista ja tällä kertaa sekä raparperista että mansikoista. Kesän ensimmäiset raparperit tuoksuvat ja maistuvat niin hyville. Raparperista tuli täyte ja mansikat, mantelilastut ja sitruunamelissa koristelivat kakun. 

Ohje:
( 10 annosta )

Pohja

150 g voita tai leivontamargariinia
1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 kananmunan keltuaista
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 1/2 dl maitoa

Marenki

4 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria

Raparperitäyte

n. 1 l ( 400g ) raparperia paloiteltuna
2 rkl vettä
1 dl sokeria


Kerma-maitorahkatäyte

3 dl vispikermaa
1 prk maitorahkaa ( tai Ranskankermaa )
1 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Pinnalle

paahdettuja mantelilastuja
pölysokeria (tomusokeria )
tuoreita mansikoita
sitruunamelissaa

1. vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen jauhoseosta sekä maitoa. Levitä taikina ohueksi kerrokseksi uunipellille voidellun leivinpaperin päälle.

2. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen joukkoon. Vatkaa kunnes seos on jäykkää ja kiiltävää. Levitä marenkiseos taikinan päälle. Paista uunissa 175 asteessa 20-25 min tai kunnes marengin pinta on vaaleanruskeaa. Anna torttulevyn jäähtyä.

3. Kuumenna raparperinpalat ja vesi kattilassa höyryäväksi ja sekoita joukkoon sokeri. Keitä n. 10 minuuttia, kunnes raparperi on soseutunut. Jäähdytä.

4. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää maitorahka ja sokeri. Sekoita varovasti keskenään.

5. Paahda mantelilastut kuumalla pannulla. Sekoita puulastalla kokoajan. Huom! Palavat herkästi!

6. Leikkaa torttulevy terävällä veitsellä puoliksi. Irroita leivinpaperi varovasti ja nosta toinen torttulevy tarjoiluvadille. Levitä raparperitäyte ja sen päälle kerma-maitorahkatäyte. Halutessasi voit ripotella mansikkalohkoja myös täytteen päälle. Nosta toinen torttulevy päälle. Koristele tuoreilla mansikoilla, paahdetuilla mantelilastuilla, tomusokerilla ja sitruunamelissan lehdillä.

Britakakun raaka-aineita

Vaahdotettu marenki, paahdetut mantelilastut ja sitruunamelissaa

 raparperinpalat ja sokeria 
Keitetty raparperihilloke

Taikinalevyn päälle levitetty marenkikerros

Britakakku saa täytteen. Raparperihilloketta & kermavaahto-maitorahkaseosta.
Tällä kertaa ripottelin myös täytteen pinnalle mansikoita.

Meillä Britakakkua nautittiin jo äitienpäivänä. Se sopii loistavasti kaikenlaisiin kesän juhliin tai vaikkapa juhannuksen brunssipöytään.


Aurinkoisia kesäpäiviä ja nautinnollisia kahvihetkiä !


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti